DYE II

Vi har hatt noen gode kitedager nå. Varierende vind, både når det gjelder retning og vindstyrke. Men vi har jobbet bra og det er deilig å kunne legge noen mil bak oss.

I dag siktet vi på noen helt spesielle tall på gps’en. Plutselig så vi en liten hvit ert langt borte i det fjerne. I 2,5 uke har vi vært helt alene på isen. Bare oss to, uendelige hvite vidder og været. Monotont, men aldri kjedelig. Og så plutselig kommer det opp en liten hvit ert. Det er Dye II vi nærmer oss. Det er fascinerende hvordan vi raskt nærmer oss en bygning midt på Grønlandsisen.

Panoramio.com

Panoramio.com

Vi kommer frem. Går litt rundt bygget. Tar med oss lommelykt og aker oss ned til inngangen. Alt holder på å snø ned. En dør står på gløtt og vi sniker oss inn. Det første rommet vi kommer til er et kontor. Gamle journaler og bøker står i hyllene. Det ligger is på gulvet. Takhimlingen er delvis falt ned og malingen faller av veggene i store flak. I et annet rom er det lager. Tetningslister, skruer og bokser. En mengde brusbokser og ølflasker står i et annet rom. Uåpnet og bunnfrossen.  Alt er rotete, men man kan innbille seg hvordan det har vært å bo her. I en etasje er det soverom, oppholdstue, toalettrom og sykestue. I noen rom er vinduene knust og mye snø ligger på gulv og møblement. Andre steder er rommene ganske pene med senger med madrass, pledd, skrivepult, god-stol og støvsuger. Teppe på gulvene. Mye er rasert og knust. Blader ligger strødd. På kjøkkenet står matvarer. Mye danske produkter.

radomes.org

radomes.org

radomes.org

radomes.org

Det var rart å gå omkring å titte. Kulisser for en skrekkfilm vi helst ikke vil være del av. To brøytebiler har snurret frem og tilbake. Det er amerikanerne som har laget landingsstripe for at flyvere skal øve seg på å lande i arktise strøk slik at de kan lande Herkules fly på Sydpolen. Det kommer visst et fly i morgen formiddag.

(Les mer om DYE II og andre Distant Early Warning stasjoner her).

wikipedia.org

wikipedia.org

En tanke om “DYE II

  1. Hei kjære bror og Anette 😉 godt å høre at det meste fungerer på reisen. God tur videre og ta fremdeles godt vare på hverandre 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>