Narsaq

20140425-101955.jpg 20140425-101929.jpg

I dag har vi vært i butikken i Narsaq. Vi skal bo her noen dager. Vi har kjøpt brød, juice, egg, bacon og en 30.06 rifle… Det føltes helt absurd!!! Etterpå gikk vi videre langs gatene med riflen så kjekt over skulderen. Går det an å gå slik??? ”Ja, klart det”, svarte en som bodde der. ”Det er slik vi Grønlendere gjør. Kanskje har vi tre rifler over skulderen om vi skal på jakt. Ingen reagerer om vi går slik i butikken.” Men de ville ifølge ham reagert om vi hadde kommet med den i en veske. DET er turist det!

20140425-101908.jpg 20140425-101917.jpg 20140425-101941.jpg

For et fantastisk sted. For noen unike mennesker. Folk stopper og prater. Vi skjønner jo at vi er litt eksotiske her. Vi syntes jo DE er spennende. Det bor kanskje 1300 mennesker her i Narsaq. Det er ikke lett å forstå hva de lever av. Kanskje finner de grunnlag for gruvedrift i nærheten, da vil industrien få seg en oppsving, men akkurat nå er det mange som går litt i vente-modus. En kar vi traff i butikken fortalte at han akkurat nå var arbeidsledig. Han jobbet som håndtlanger ved behov for et byggefirma. Han hadde nå kjøpt inn 6 pc-er for å starte en internettcafé, så hadde han i hvert fall noe å gjøre. De åpner om noen dager, skulle bare få malt litt ferdig og installert radiator. Internett er ikke billig her på Grønland og heller ikke lett tilgjengelig. Alt går gjennom satelitt.

Vi har sett en drosje som har kjørt rundt og rundt etpar ganger i dag. Det er ikke de helt store avstandene her og vi kan ikke helt se hvor veien går videre, men der det er behov er det etterspørsel. To butikker, noen kiosker, fiskemarked, et lite museeum, politi, sykehus, en skole som ligger rett ved siden av oss. Alt man trenger i et samfunn i grunnen. Vi trives godt!

Erni, som vi kjøpte riflen av, kom kjørende hjem til Guesthouse Niviarsiaq hvor vi bor for å levere oss en veske til riflen. Både han og den andre butikken var utsolgt, så vi kunne få låne hans gamle dersom vi lovet å returnere den til ham etter bruk! Vesken skal vi selvfølgelig ikke bruker når vi går rundt med riflen, bare ha på mens riflen ligger i pulken – vi er jo ikke turister heller! De er så varme og omtenksomme. Erni er forresten et grøndlandsk navn (riktignok forkortet) som betyr ”søte synder”.