Kitetrening på Finse

Det er første helgen i januar. En deilig juleferie er avsluttet. Jeg har trent på å trekke pulk på ski. En liten Nora på 2½ år veier ikke så mye, men når alle blir glad for å slippe å bære sekk -da blir det plutselig en veldig tung pulk. Det var bra! Pulken kommer uansett til å bli veldig veldig tung på turen. Fint å få justert forventningsnivået. Det blir tungt og kommer ikke til å gå fort!

Vi tar toget tidlig opp til Finse. På jobben min er det forholdsvis stille. Alle konsulenter venter på at oppdragsgiver skal komme igang etter juleferien. Tommy har det mer travelt. Jobbet til halv to i natt og opp igjen kl. 5 for å pakke… Men nå er vi her. Gleder oss til å se kitene sveve i luften. Det ble hektisk for å komme seg på toget. Jeg løp inn og handlet litt mens Tommy lesset utstyret vårt på toget. Vi får ta resten på Finse, det er så koselig å sitte foran peisen der med et glass vin eller en kopp kaffe og se ut på vinteren utenfor døren. God stemning!

Det er mørkt da vi kommer frem, da blir det ikke anledning til en kite-session fredagskveld… jaja. Vi har en lang deilig helg foran oss. En tur oppom Ronny for å si ‘hei’ etter ankomst, så rigger vi oss til i Rødekorsleiligheten. Litt middag og TV-titting. Praten går livlig og sirkulerer hele tiden rundt ekspedisjonen. Vi tar en tidlig kveld.

Åh, nei! Både Finsehytten (DNT) og 1222 Finsehotellet er STENGT!! Hmmm. Det problemet får vi ta siden, for nå skal vi ut på vannet og kite. Min kite Ozone Frenzy 8 kvm passer perfekt for været. Jeg bretter ut kiten, legger snø på kanten. Ruller ut linene og fester baren til selen min. Jeg er klar. Når jeg drar litt i linene fylles kanalene i kiten med luft og den reiser seg fra bakken. Jeg står klar på skiene mine og vipper kiten over til siden, den reagerer momentant og drar meg avgårde. Åååååhhh… Det er så deilig! Det kiler i magen, en drøm å fly slik over Finsevannet. Det første draget i vintersesongen.

IMG_1099

Ekspedisjonen vår, Unnavei, skal kite Grønland på langs. Det er bare en liten hake, Tommy må lære å kite først! Tommy får tildelt en kite fra Ronny. Han får instrukser og kort tid etter svever en 3 kvm kite i luften. Grunnteknikken er raskt på plass. Han avanserer til en 5 kvm kite og får på seg ski. Nå fyker han over vannet han også. Vi møtes midt på Finsevannet. Tommy ler høyt og koser seg. “Åh, dette er goill” sier Tommy. “Mye bedre enn forventet”. Jeg står igjen som et latterfullt spørsmålstegn. Hadde han virkelig planlagt å kite Grønland på langs uten å tro at det var utrolig morsomt å kite???

IMG_1102

Vi kiter hele dagen, en liten tur innom for å få litt lunsj. På slutten av dagen får Tommy de beste skussmål fra Ronny. “Dette fikser han greit. Han er klar. Trenger bare å få mengdetrening.” Og Tommy kiter! Vinden reduseres. Jeg går opp til en 10 kvadratmetersstor kite. Den er treg i luften. Jeg jobber hele tiden, kiten svinger 8-tall i luften. Til slutt dør vinden helt. Hele Finsevannet er strødd med kitere som står utålomdig og venter. Kitene blafrer ikke engang der de ligger i snøen. Vi kommer i snakk med noen andre kitere, pakker sammen, det er uansett på tide å avslutte dagens økt. Det viser seg at de vi snakker med, Pål og Ragnar, kitet Grønland på langs for under tre år siden! Snakk om at verden noen ganger føles liten! Men så er jo Finse et samlingspunkt for ekspedisjonsfolk. Samtalen på isen går livlig, de har så mye å fortelle og vi så mye vi lurer på. Og så inviterer de oss til middag! Skjønne mennesker.

IMG_1101

En rask dusj og vi begir oss over til Telenorhytten hvor de holder til. Her er både afterkite-øl og deilige middagsdufter. Vi benker oss rundt langbordet, totalt 7 stykker rundt bordet. Praten dreier seg kun om kiting, ekspedisjoner og Grønland hele kvelden! Dette var stas. Ronny og Tom kommer også over til hytten utpå kvelden. De kitet Grønland på langs i 2009. Torstein på 12 år har kitet for første gang i dag. Han sovner i sofaen, utslitt. Vi fortsetter å prate om kiting, ekspedisjoner og Grønland. For en lykkelig kveld!

Søndag er vi først ut på isen. Det blåser godt. Altfor mye vind til å kite. Vi finner frem hvert sitt skiseil på 3 kvm, det går som det suser! Vinden er veldig varierende hele dagen. Vi finner frem hver sin kite. Fyker rundt omkring. Flere kommer ut på isen. Plutselig blåser det kraftig opp. Vinden er ujevn. Kiten rykker og sliter. Den løfter meg opp selv når jeg forsøker å holde den rolig. Så daler den overraskende ned mot bakken før den fyker opp igjen. Det er umulig å ha kontroll. Vi begge sliter med å sikre kiten og pakken den. Dette er god trening til ekspedisjonen vår. Vi tusler tilbake over vannet. Fornøyd med egen innsats i blesten. Vi tar heller frem skiseil. Tommy tester å skiseile med pulk. Smiler fra øre til øre. Jeg stikker inn for å varme meg og spise litt lunsj. Tommy fortsetter. Jeg følger med fra vinduet. Plutselig er han borte! Jeg ser og ser. Blir litt stresset, men så plutselig dukker han frem fra en haug. Han kjører i terrenget! Dette er bra.

Når mørket kommer snikende, kommer til slutt Tommy inn døren også. Superfornøyd! For en fantastisk kitehelg vi har hatt på Finse. Tusen takk til alle de flotte menneskene som åpner sine hjem for oss. Hjertet er fullt.

And thank you to Roy Precht for good advices editing this video on the train home from Finse!