Narsarsuaq

Flybasen i Narsarsuaq ble bygget av amerikanerne i 1941 (se mer her). Nå er det Air Greenland som bruker den. Kasernene er gjort om til hotell. Hvordan er det å leve i et lite samfunn hvor den viktigste oppgaven er å holde en flyplass i gang? Hvordan er det å leve på et sted hvor det meste nåes med fly og helikopter? Flyplassene har ikke automatisk landingssystem, derfor må all landing og letting skje under forutsetning av total visibilitet. Tåke og dårlig sikt lammer all trafikk.

20140425-095023.jpg Vi møtte Dan fra Norge. Han var ansatt som bartender på hotellet i Narsarsuaq, men egentlig var han alt-mulig-mann, den formiddagen vi traff ham jobbet han som kokk. Han hadde bodd der et halvt år og skulle hjem igjen nå i mai. Han fortale litt om å hverdagen i Narsarsuaq. De aller fleste gjestene på hotellet var folk som satt vær-fast. En torsdag hadde det samlet seg en rekke ungdommer som kom fra alle tettstedene i nærheten. De skulle dra samlet fra Narsarsuaq til Nuuk for å delta i en badmintonturnering fredag og lørdag. De ble sittende værfaste i Narsarsuaq hele gjengen frem til mandag…

 

20140425-095041.jpg Vi hadde på forhånd kontakt med Jacky Simoud som eier og driver Blue Ice Explorer. Han er en ordentlig kremmer som fixer det meste om du vil padle, dra på hvalsafari, gå en tur til brekanten, drive havfiske, jakt eller trenger båttransport (slik som vi gjør for oppstarten av ekspedisjonen). Vi var hans første overnattingsgjester for sesongen. Det var helt fint å ha et stort og øde vandrerhjem for oss selv, men også litt rart. Jeg er livredd om jeg ser skrekkfilmer. Jeg så aldri slutten på Ondskapens hotell… Endte det bra?

Vi ville gjerne spise en deilig Grønlandsk spesialitet til middag på vår første kveld, men dessverre var det ingen serveringssteder for middagsgjester. Vi måtte lage vår egen mat. Etter å ha manøvrert oss gjennom en labyrint av hus, fant vi butikken til slutt. Sulten! Men det var en slunken grønnsaksdisk og vi kunne bare få tak i frossent kjøtt… Vi improviserte og ble god og mette. 4 timers tidsforskjell merkes godt. Narsarsuaq er en undelig by med hyggelige mennesker.

20140425-095059.jpg 20140425-101546.jpg 20140425-101556.jpg